De Grens

De Grens: een impressie

DE GRENS

Welkom in niemandsland, waar niemand zeker is.

★★★★ Theaterkrant

Wat een geweldige theaterpersoonlijkheid … Een heel sterke vrouw, die in staat is te vechten tegen haar lot … Superieur ironisch. – Max Arian, september 2017


Diepgang en humor in een onewomanshow … Ekaterina Leventals aanwezigheid op onze podia dient een wezenlijk Nederlands belang. – Francois van den Anker, september 2017, Place de L’Opera

FOTO | © Chris Koolmees

Muziektheatervoorstelling ‘De Grens’ is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn.

We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.

Deze diashow vereist JavaScript.

‘De Grens’ is het vervolg op de succesvolle voorstelling ‘De Weg’. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. ‘De Grens’ begint daar waar ‘De Weg’ eindigt.

‘De Weg’ is te zien op vrijdag 23 februari in het Foreestenhuis in Hoorn.

“Ik zal alles doen om iemand te mogen zijn.”


Over Ekaterina Levental

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar master diploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer.

FOTO | © Eric Brinkhorst

Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee, LeineRoebana, Diamantfabriek en anderen. Daarnaast treed Ekaterina op met concert- en oratoriumrepertoire in belangrijke zalen in Nederland en het buitenland met oratoria van onder anderen Bach, Mozart, Beethoven, Pergolesi, Rossini, Vivaldi, Duruflé en Poulenc.

Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle duo ‘Duo Bilitis‘, waarmee ze diverse internationale prijzen won. Het duo treedt veelvuldig op in Nederland en het buitenland en heeft twee CD’s uitgebracht op het label ‘Brilliant Classics/Foreign Media’. Een nieuwe CD rond het werk van Claude Debussy zal in 2018 uitgebracht worden.

In 2015 maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Melibea in Reimsreisje (Il Viaggio à Reims) van Gioacchino Rossini. Haar recente werkzaamheden waren onder andere ‘Pierrot Lunaire’ van Arnold Schönberg in Tokyo met het ensemble Nomad (Japan), voorstelling ‘Light’ met LeineRoebana, een toer met de solo voorstelling ‘De Weg’ in België en Nederland en de rol van Louise in de opera ‘Eisler on the Go’ (Kameroperaproject).

Samen met Chris Koolmees ontwikkelt Ekaterina muziektheatervoorstellingen zoals Un Ballet Réaliste/Les Trois Sirènes, De Weg, Pierrot Lunaire 2.0. In 2017 verscheen de nieuwe voorstelling ‘De Grens’, het vervolg op hun succesvolle project ‘De Weg’.

Ekaterina is een prominente gast en zal in meerdere concerten te horen zijn tijdens het B-Classic Festival (Festival van Vlaanderen) in België in april 2018. De nieuwe engagementen zijn onder andere de voorstelling ‘De Grens’ (deel 2 van ‘De Weg) en de rol van  ‘Die Frau’ in de opera ‘Menuet’ (LOD Gent).

Ekaterina heeft een Salvi Arianna harp uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.

alle voorstellingen

Bekijk ook de komende voorstellingen

27 september 2019

Shostakovitsj – Van componist tot volksvijand

Doopsgezinde Kerk | De Rijp
20:00 - 22:30
01 november 2019

The Long and Winding Road

Doopsgezinde Kerk | Alkmaar
20:00 - 22:30
29 november 2019

The Long and Winding Road

Het Foreestenhuis | Hoorn
20:00 - 22:30

Bestel nu uw kaarten

gemakkelijk online