De Weg

De Weg: een impressie

DE WEG

Vertelconcert over een vlucht die vleugels kreeg

★ ★ ★ ★ Theaterkrant

‘De Weg’ staat voor een goed verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking, heerlijke muziek; dit alles ten bate van de sleutelzin van het verhaal en dat voor elke vluchteling geldt: ‘Ik denk dat ik mijn schaamte verloren heb’.

De Weg vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Een verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener. Geïllustreerd met prachtige muziek.

“Ik ben zó niets op deze aarde…”

In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. De weg, die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme.

FOTO | © Philip van Ootegem

Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Hoe ze op haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop. Prachtige muziek illustreert in dit soloconcert de emotionele kant van de vlucht. Een veelbewogen weg naar de toekomst.

“Als alles bijna helemaal tot stilstand is gekomen, op het punt staat uit elkaar te vallen, dan komt de hoop in beweging, op zoek naar ademruimte.” – Chris Keulemans

FOTO | © Philip van Ootegem

Over Ekaterina Levental

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar master diploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer.

FOTO | © Eric Brinkhorst

Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee, LeineRoebana, Diamantfabriek en anderen. Daarnaast treed Ekaterina op met concert- en oratoriumrepertoire in belangrijke zalen in Nederland en het buitenland met oratoria van onder anderen Bach, Mozart, Beethoven, Pergolesi, Rossini, Vivaldi, Duruflé en Poulenc.

Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle duo ‘Duo Bilitis‘, waarmee ze diverse internationale prijzen won. Het duo treedt veelvuldig op in Nederland en het buitenland en heeft twee CD’s uitgebracht op het label ‘Brilliant Classics/Foreign Media’. Een nieuwe CD rond het werk van Claude Debussy zal in 2018 uitgebracht worden.

In 2015 maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Melibea in Reimsreisje (Il Viaggio à Reims) van Gioacchino Rossini. Haar recente werkzaamheden waren onder andere ‘Pierrot Lunaire’ van Arnold Schönberg in Tokyo met het ensemble Nomad (Japan), voorstelling ‘Light’ met LeineRoebana, een toer met de solo voorstelling ‘De Weg’ in België en Nederland en de rol van Louise in de opera ‘Eisler on the Go’ (Kameroperaproject).

Samen met Chris Koolmees ontwikkelt Ekaterina muziektheatervoorstellingen zoals Un Ballet Réaliste/Les Trois Sirènes, De Weg, Pierrot Lunaire 2.0. In 2017 verscheen de nieuwe voorstelling ‘De Grens’, het vervolg op hun succesvolle project ‘De Weg’.

Ekaterina is een prominente gast en zal in meerdere concerten te horen zijn tijdens het B-Classic Festival (Festival van Vlaanderen) in België in april 2018. De nieuwe engagementen zijn onder andere de voorstelling ‘De Grens’ (deel 2 van ‘De Weg) en de rol van  ‘Die Frau’ in de opera ‘Menuet’ (LOD Gent).

Ekaterina heeft een Salvi Arianna harp uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.

BewarenBewaren