De Moed om te Vertrekken

MUZIEKTHEATERVOORSTELLING INCLUSIEF CONTEXTPROGRAMMA

Deze voorstelling vond plaats op 17 mei 2019 in de Doopsgezinde kerk in Alkmaar.

Kees Scholten en Margreet Markerink spelen en zingen een programma over het immer actuele thema van het vertrek. Vurig en passioneel, maar ook met humor gebracht.

Illusies, avontuur, liefde, mislukkingen en frustratie.
En de heimwee naar dat wat achtergelaten wordt.

Kees en Margreet wonnen met dit programma  in 2018 het 10e Utrechts Kleinkunstfestival.

Foto: Huub van Beurden

Ruim honderd jaar geleden vertrokken miljoenen Europeanen naar de andere kant van de oceaan. Ze zochten hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata. De confrontatie met de reeds aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek en dansvorm op: de Tango.

……en het is dit lied
luid of lelijk gezongen
dat troost biedt aan hoe het is gegaan.

(uit: la Violeta )

Zanger/acteur Kees Scholten en pianiste/componiste Margreet Markerink nemen je mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes en bordelen en naar de ziel van mensen die de moed hebben om te vertrekken. Zij doen dit door vertalingen te brengen van oude en nieuwe Argentijnse tangoliederen en met eigen composities van Margreet.

Als gastmuzikant speelt violist Gustavo Cabrera mee. Gustavo studeert al vanaf zijn vijfde jaar klassieke viool, won verschillende studiebeurzen en verhuisde tijdens zijn jazz studie van Los Angeles naar Buenos Aires om tango te studeren. In Argentinië trad hij op met legendarische tango musici. Sinds 2014 woont Gustavo in Nederland en treedt hij op in heel Europa.

Credits:
Verhaal, zang en vertalingen van de tango’s: Kees Scholten
Piano: Margreet Markerink
Viool: Gustavo Cabrera
Liedteksten van o.a Cátullo Castillo, Enrique Cadicamo en Horacio Ferrer
Muziek  van o.a. Anibal Troilo, Edgardo Donato, Astor Piazzolla, Margreet Markerink

Stichting Karavaan maakt locatietheater dat in de basis uitnodigend en nieuwsgierigmakend is. Niets dwingends, want dat werkt averechts. Men mag op een afstand blijven, maar ook dichterbij komen en ‘meedoen’. Een levenshouding, die Doopsgezinden graag uitdragen.