Senang
Deze voorstelling stond oorspronkelijk gepland op 16 oktober 2020 en is vanwege corona verplaatst.
Een muzikale voorstelling over afkomst, tradities en botsingen
Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?
Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met zijn roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.
Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt, poert en confronteert. Senang is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?
Senang is een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.
CREDITS
Van: Tg Goed Gezelschap | Spel, muziek, tekst, concept: Klemens Patijn, Nynke Heeg | Regie, tekst, concept: Jos van Kan | Dramaturgisch advies: Jessica Kuitenbrouwer | Repetitor: Jaap Dieleman | Decor, toneelbeeld: Lidwien van Kempen | Kostuums: Dorien de Jonge | Productie: Eva Hermus| Teaser: Rocketfilms / Martijn Rondel |
Foto: Tijmen Hermans
Project Geestdrift presenteert deze voorstelling in samenwerking met Karavaan, buitengewoon theater op locatie.