Shostakovitsj

Van componist tot volksvijand

Op 27 september spelen de door de wol geverfde theatermaker Dic van Duin en de jonge acteur en muzikant Jacob de Groot in de Doopsgezinde kerk in De Rijp een muziektheatervoorstelling over de componist Shostakovitsj.

De keuze tussen leven en sterven; over persoonlijke en artistieke integriteit anno 1936
Ergens in een appartementengebouw in Leningrad staat een man te wachten bij een lift tot ze hem komen ophalen. Maar ze komen niet. Het is zijn tijd nog niet. 1936. De zuiveringen van Stalin woeden in alle hevigheid. Mensen worden uit hun huizen gehaald en vermoord of naar de Goelag afgevoerd. Binnen enkele weken is de alom bewonderde en gevierde componist Dimitri Shostakovitsj tot volksvijand verklaard. Zijn opera Lady Macbeth van Mtensk beviel Stalin allerminst.

Dat wordt het begin van een bestaan in een Systeem waar angst het leven bepaalt. Waarin je tenslotte je principes en werk verloochent en je vrienden zich van je afkeren. Je kunt je niet blijven verschuilen achter ironie. Shostakovitsj is een voorstelling over de keuze tussen leven en sterven, over persoonlijke en artistieke integriteit. Over hoe lastig het is om laf te zijn. In de voorstelling zien we prachtig de dilemma’s waarmee Sjostakovitsj leefde.

In de pers
‘… Terwijl De Groot expressief piano speelt, toont Van Duin de innerlijk verscheurde componist. Een beeld om te onthouden.’
NRC

‘De rustige, beheerste dictie en het spel van Van Duin maakt dat het verhalende van de voorstelling blijft boeien. Ook De Groot speelt fijn helder en er gloort een jonge onrust door in zijn spel.’De Theaterkrant

Elke voorstelling van Project Geestdrift wordt gecombineerd met een contextprogramma. Een gastvrije ontmoeting, vol inspiratie en verdieping.

Over de makers
Dic van Duin (1954) volgde zijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij werkt al meer dan 40 jaar in het theater. Dic speelde bij uiteenlopende gezelschappen in meer dan honderd voorstellingen in zowel klassiek als modern repertoire en was te zien in talloze film- en televisieproducties. Hij initieert voorstellingen, bewerkt boeken voor het theater, regisseert en is als docent verbonden aan de acteursopleiding van de HKU. Onlangs speelde hij bij De Gemeenschap het stuk ‘Strindberg en Dal’.
Jacob de Groot (1994) studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Na zijn afstuderen maakte hij verschillende voorstellingen, waaronder ‘Shostakovitsj’ met collega Dic van Duin. Voor zijn rol in Fiddler On The Roof ontving hij de musical award voor aanstormend talent. Hij werkt voor muziektheater gezelschap Orkater aan een bewerking van de Ilias die in 2019 o.a. speelde op Oeral en Over ’t IJ festival. Is frontman en toetsenist van de rockband The Goodlife Gentlemen.

Credits:
Script & Spel
: Dic van Duin | Spel en piano: Jacob de Groot | Adviezen: Martin Veldhuizen | Muziek: Shostakovitsj