Uit Verdriet Geboren

MUZIEKTHEATER: Een leven voor de kunst en de kunst van het leven

Een persoonlijke zoektocht naar Helene Kröller-Müller en kunst als troost
Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant-la-lettre die als één van de eersten veelvuldig werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar bijzondere collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika – speciaal voor deze voorstelling – toegang tot de kist met ruime 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

‘Dit museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene’.

Fotografie: Ben van Duin

Julika zoekt gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de begeesterde, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde ze haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Een compensatie voor de slechte band met haar kinderen? Julika laat Helene Kröller-Müller zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

In handen van Julika Marijn laat het meeslepende levensverhaal over een vrouw tussen liefde en kunst, je nadenken over nalatenschap én anders kijken naar kunst. 

‘Ik zie dat er veel kwaad in de wereld is, oneindig veel meer dan de meeste mensen kunnen bevatten. Maar dat er ook nog zoveel goeds is, en daar wil ik mij aan vasthouden.’

Concept, script en spel: Julika Marijn | Regie: Natasha Schulte | Begeleiding script: Diederik van Vleuten | Artistieke adviezen: Diederik van Vleuten, Leoni Jansen | Toneelbeeld: Felipe Gonzalez Cabezas | Muziek: Floor Minnaert | Fotografie: Michiel Voet | Kostuum: Dorien de Jonge

ZIN: ‘Ontroerend, krachtig en noodzakelijk theater met een hoopvolle boodschap die van alle tijden is.’

Theaterkrant ****: ‘Het is knap hoe Marijn (…) voortdurend tussen genres schakelt, veel toont, maar op elk moment alle controle heeft over wat zij wel en niet deelt. Uiteindelijk gaat de voorstelling niet over biografie of autobiografie, maar over het hier en nu in het theater. Helene Kröller-Müller zou instemmend knikken.’

Paul Witteman gaf een prachtige aanbeveling voor Uit Verdriet Geboren in het radioprogramma ‘De Nieuws BV’ op NPO 1, in de rubriek ‘Het Allermooiste!’ Beluister het fragment hier: nporadio1.

Op zondag 25 februari wijdde de Boeddhistische Omroep op NPO 2 een uitzending van het programma De Boeddhistische Blik: Een andere kijk op kunst aan Julika’s voorstelling. Je kunt de uitzending hier terugkijken: 

Tijdschrift Happinez tipte in haar  rubriek de ‘Happi.Guide’ de voorstelling als ‘event dat je niet wilt missen’. Bekijk het artikel hier.

Bestel nu uw kaarten online